50. OBLETNICA BANKOMATA

19.06.2017

           

            John Shepherd-Barron

 

V letu 2017 se obeležuje 50 let prve uporabe bankomata in naš sodelavec g. Gregor Vračko je iz internetnih strani združenja bankomatne industrije izbral nekaj člankov.

 

 

50. obletnica bankomata: Škotski izum – Darilo, ki še vedno daje

Hitro se nam približuje 50. obletnica instalacije prvega bankomata. Obletnica bo 27. junija, 2017.

Prva vgradnja bankomata je bila izvedena pod vodstvom Škota, Johna Shepherda-Barrona. Tudi druge ekipe na škotskem so delale na razvoju podobnih naprav, vendar je bil Shepherd-Barron prvi, ki mu je uspelo prečkati ciljno črto za kar bo ostal za vedno zapisan v zgodovino.

Še en Škot, James Goodfellow, konstrukter bankomata, katerega so prvič vgradili ob koncu leta 1967, je izumil tudi Osebno kodo za identifikacijo (PIN).

Bankomat je samo ena izmed inovacij škotskih inovatorjev.

Že veliko pred pojavom prvega bankomata v podružnici Barclays Bank so škotski inovatorji za vedno spremenili naše življenje na boljše.

Seznam inovacij je več kot impresiven:
Televizija: John Logie Baird (1923)
Hladilnik: William Cullen (1748)
Prvi električni opekač kruha: Alan MacMasters (1893)
Stranišče kot ga poznamo danes: Alexander Cumming (1775)
Vakuumska flaška: Sir James Dewar (1892)
Prvo dvokolesno kolo na mehanski pogon: Kirkpatrick MacMillan (1839).
Penicilin, prvi pravi antibiotik: Profesor Alexander Fleming (1928).
Telefon: Alexander Graham Bell (1876).
Gladke, trde ceste: John McAdam (1816).
Whiskey: John Cor (1494).
Braziliji  predstavljen nogomet: Thomas Donohoe (1894).

Vse te inovacije prihajajo iz države, ki ima še danes samo 5 milijonov prebivalcev.

Škotska zagotovo presega pričakovanja in je veliko pripomogla k izboljšanju kakovosti življenja celotnega človeštva.

Seveda pa Škoti ne počivajo na lovorikah. Na škotskem je velika žeja, ki je ne more pogasiti niti Whiskey, zato bodo Škoti zagotovo nadaljevali z inovacijami tudi v prihodnosti.

Sedaj pa se vrnimo nazaj k čudovitim bankomatom! Tako kot pri veliko drugi izumih je tudi pri bankomatu zelo težko izluščiti dejstva, ko gre za sam razvoj izdelka.

Poznana je zanimiva zgodba o nastanku bankomata. Izumitelj John Shepherd-Baron je užival v nočni kopeli, ko se je spomnil, da ima lokalna banka omejen delovni čas in posledično zaradi tega ne bo mogel dvigniti denarja, ki ga je naslednji dan nujno potreboval. Težko si predstavljamo boljši trenutek za novo idejo kot ob kopeli. Tako se je Johnu pojavila velika ideja, ki je pomenila tudi veliko spremembo za milijarde ljudi pri dostopu do njihovega denarja.


Vendar je bilo leta 1967 do tega še zelo daleč. Naprava, ki si jo je John Shepherd-Barron zamislil med kopanjem, je bila mišljena samo kot podpora tistim, ki niso mogli dostopati do bank znotraj njihovega odpiralnega časa.

Leta 1967 so imele bančne stranke poslovni odnos samo z eno bančno enoto in enim bankomatom.

Tako je bilo vse do leta 1970, ko se je začelo povezovanje bankomatov v mreže in je tako gotovina postala res lahko dostopna. Vse kar si potreboval, je bila bančna kartica in osebna koda PIN. Opremljen s kartico in PIN kodo si lahko šel na katerikoli bankomat izbrane banke in dvignil denar, ki si ga potreboval za uresničitev svojih želja. V tistih časih so ljudje uporabljali denar le za majhne nakupe, tako da je bankomat pomenil želeno inovacijo.

Od tega obdobja naprej se je začel uresničevati pravi potencial bankomata. V 80. in nato tudi v 90. letih smo bili priča veliki rasti, nacionalnim mrežam kakor tudi internacionalizaciji storitev.

Dober primer tega prihaja iz Združenega kraljestva.
Do poznih 90 let 20. stoletja je bilo 99,9% bankomatov v Združenem Kraljestvu povezanih v mrežo s pomočjo LINK nacionalnega omrežja. Kartice za dostop do teh bankomatov so imele mednarodni znak, kar je pomenilo, da z njimi lahko uporabljamo bankomate v več kot 200 državah sveta.

Seveda se tukaj razvoj bankomatov ni ustavil.

Danes poznamo bankomate, ki nam omogočajo veliko več kot samo dvig gotovine. V nekaterih državah bankomati uporabnikom omogočajo celo več kot 100 transakcij.

Pričakuje se, da se bo ta trend nadaljeval. V prihodnosti bo skoraj vsak prebivalec sveta v večini uporabljal bankomat za izvajanje finančnih storitev kar bo pripomoglo resnični dostopnosti do finančni storitev.
 
Veselimo se te čudovite prihodnosti!
__________________________________________
50. obletnica bankomata - dejstva


1.    Prvi bankomat (angl. ATM – Automated Taller Machine) je predstavila podružnica Barclays Bank, 27. junija 1967 v Londunu. Izumitelj naprave je John Shepherd-Barron s svojo ekipo iz De La Rue Instruments Ltd.

Danes, 50 let kasneje, ko pogledamo nazaj v preteklost vidimo, da je naprava bila svetilnik upanja, ki je napovedal ključni premik v bančnem poslovanju. Danes je na svetu več kot 3 milijone bankomatov, ki omogočajo več kot 200 različnih transakcij znotraj teh visoko med-povezanih terminalov.

2.    Ob iznajdbi bankomata je bila to naprava, ki ni bila preizkušena, ljudje niso vedeli zakaj bi jo uporabljali še manj bi njenemu delovanju zaupali. Postopoma je pomagal revolucionirati družbo in pomagal uveljaviti kulturo, ki jo poznamo danes - priročno in samostojno 24/7 dostopamo do finančnih storitev tudi izven delovnega časa bank. Omogočeni so dvigi gotovine, preverjanje stanja in ostale dodatne storitve, ki so v porastu. Bankomat je zagotovo spremenil odnos posameznika in družbe do denarja, saj nas je prvič postavil v pozicijo, ko lahko sami upravljamo s svojim denarjem.

Skozi časovno obdobje lahko vidimo, da so samopostrežne naprave kot je bankomat postavile temelje sodobnim digitalnim finančnim storitvam. Nove storitve in tehnologije kot so npr. biometrični zapisi in ostale naprave proti zlorabam nenehno prispevajo k novim inovacijam pri izdelavi bankomatov kjer je varnost veliko višja kot npr. pri prenosnih računalnikih ali pametnih telefonih.

Skozi 50 letno obdobje je proizvodnja bankomatov ostala vedno v stiku z najnaprednejšo tehnologijo in vmesniki s čimer zagotavlja najvišjo varnost in si gradi zaupanje uporabnikov.

3.    Prav tako sta bili leta 1967 razporejeni dve neodvisni napravi. Ena v Uppsali na Švedskem, ki je bila oblikovana s strani Asea-Metior (danes ABB) na zahtevo Swedish Savings banks (Švedske hranilnice). Predstavljen bankomat se je imenoval Bankomat. Druga naprava je bila skonstruirana s strani Chubb for the Westminister Bank (danes RBS Group) v Londonu.

4.    Leta 1969 so se na trgu predstavili tudi drugi pomembni proizvajalci: v Angliji Speytec (kasneje je postal del v Detroitu lociranega Burroughsa), na Japonskem sta se predstavila Omron-Tateishi in Docutel, ter Diebold v ZDA. Trend se je nadaljeval v prvo polovico 70. let 20. stoletja in je vključeval še IBM, kateri je leta 1973 vstopil na trg z on-line napravo, ki je izpolnjevala zahteve Lloyds Banke in kasneje NCR.

5.    Zgodovina bankomata je bila dolga, zapletena in je vključevala veliko akterjev. Na kratko lahko rečemo, da je tehnologija napredovala skozi timsko delo. Del te zgodbe predstavlja prispevek inženirjev Chubb-a, IBM-a, NCR-a, Diebold-a, Omron-Tateishi-a, Burroughs-a, Docutel-a, drugih podjetij, ki so sodelovala z bankami, regulatorjev, telefonskih podjetij, idr., ki so pomagali ustvariti končni izdelek – bankomat. Ti ne opevani junaki so pomagali pri nastanku bankomata.

6.    Bankomat je omogočil velike prihranke pri stroških, saj se lahko bančni uslužbenci posvečajo pomembnejšim aktivnostim. Z razvojem bankomatov se je razvila tudi elektronska identifikacija strank (PIN koda). Bankomat je uporabnikom omogočil, da neomejeno dostopajo do svojega denarja in opravljajo druge pomembne storitve tudi na lokaciji, ki ni blizu njihove poslovalnice ampak je bliže lokaciji kjer živijo, delajo in nakupujejo. Velika prednost je bila, da lahko vse omenjene storitve opravljajo tudi izven običajnih delovnih ur bank.

7.    Bankomat je v kasnejšem obdobju s povezovanjem v medbančne mreže (katere so samo v ZDA dosegle številko 200) postal on-line. Medtem so združenja ponudnikov kartic, kot sta Visa in Mastercard kreirala mednarodno kartično mrežo za plačilno in kreditno uporabo. To je pomenilo, da je možnost uporabe bankomatov presegla meje in se je lahko uporabljala tudi v tujini.

8.    Največji napredek v proizvodnji bankomatov se je zgodil v 80. in 90. letih 20. stoletja. NCR, Diebold in Nixdorf (danes Wincor Nixdorf) so postali vodilni svetovni proizvajalci. Ostali pomembni prodajalci danes so: GRG Banking, ki je največji Kitajski proizvajalec bankomatov, Hyosung in Fujistu.

V tem obdobju se je pojavilo tudi veliko nebančnih uporabnikov, poznanih tudi kot neodvisni uporabniki bankomatov (v angl. IADs), katerih primarna dejavnost je uporaba bankomatov v trgovinah na drobno.

9.    Leta 1997 je bilo ustanovljeno Združenje ATM Industy z namenom nadzorovati globalni interes obsežne industrije, ki ga je ustvarila iznajdba bankomata.

10.    Do konca leta 2014 je bilo več kot 3 milijone bankomatov razporejenih po vsem svetu. Bankomate lahko najdemo tudi v najbolj oddaljenih mestih sveta kot so: Antarktika, Velikonočni otoki, Ulur v centralni Avstraliji, v prepovedanem mestu v Pekingu, na Kitajskem, v Grand kanjonu v ZDA, v Nagqu, v Tibetu na nadmorski višini približno 4.000 m, na Fidžiju ter na Papa Novi Gvineji.

11.    Po mnenju ugledne raziskovalne institucije Retail Banking research s sedežem v Londonu strmo narašča letna rast uporabe bankomatov. Po izračunih navedene institucije ja novi bankomat nameščen približno vsake 3 minute.

12.    Pomen bankomatov v današnjem času se je pokazal ob krizi na Cipru (2013) in nato v Grčiji (2015). Bankomati so ključnega pomena tudi ob ostalih izrednih razmerah kot so bile npr. v Turčiji in Nepalu.

13.    Nedavna študija Retail Banking research predvideva 8.9% povečano letno uporabo gotovine v obdobju med letoma 2009-2013 napram anemične ekonomske rasti, ki znaša pod 3%. Curryency Research predvideva, da je na svetu v obtoku 360 milijard bankovcev. Vsako leto natisnejo okrog 150 milijard bankovcev, kar bi naj predstavljalo približno 40% celotne količine v obtoku.

14.    Bankomat, ki nam omogoča upravljanje z našim denarjem ob kateremkoli času postal ena izmed naprav, brez katere si ne znamo več prestavljati našega življenja.
_______________________________________

 


Bankomati praznujejo 50 let; »govorijo« 20 let

Ta mesec obeležujemo 50. obletnico prvega bankomata. Po podatkih Združenja ATM Industry je bil prvi bankomat nameščen 27. junija 1967 v Londunu. Namestila ga je podružnica Barclays Bank. Dve leti kasneje je podružnica Chemical Bank na Long Islandu v New York namestila tudi prvi bankomat v Združenih državah Amerike.
Kar 30 let so bili bankomati neprimerni za uporabo za slepe ljudi, kateri niso mogli uporabljati interaktivnih tipk in zaslona, saj uporabniku niso nudili pomožnih zvočnih efektov. Šele oktobra 1997 so svetu predstavili prvi tako imenovani »govoreči bankomat«.

Obletnica predstavitve prvega bankomata je dober opomnik, da mora vsaka nova tehnologija ob svojem vstopu na trg zagotavljati dostopnost.

Prvi »Govoreči bankomati«
Prvi »govoreči bankomat« je namestila Royal Bank of Canada v mestu Ottawa, Ontario, Kanada, oktobra leta 1997.

Bankomat so namestili na pobudo slepih kanadskih aktivistov Chrisa in Marie Stark. Chris in Marie sta vložila pritožbo pri kanadski komisiji za človekove pravice, ki je bila rešena v njuno korist.

23. junija 1999 je Wells Fargo predstavila prvi plan vzpostavitve »govorečih bankomatov« v Združenih državah Amerike.

Ta plan je bil izveden, saj so Kalifornijsko združenje slepih, individualne slepe bančne stranke, Wells Fargo in proizvajalci bankomatov sodelovali v strukturnih pogajanjih glede razvoja »govorečih bankomatov«.

Šest mesecev pred najavo Wells Farga, 1. oktobra, 1999, je San Francisco Federal Credit Union namestila prvi »govoreči bankomat« v San Francisco City Hall. »Govoreči bankomat« je bil nameščen v San Francisco City Hall, saj so aktivisti zahtevali, da je po obnovi 100% dostopen. »Govoreči bankomat« je predstavljal del te dostopnosti.

Naslednjega leta, leta 2000, so začeli Wells Fargo, Bank of America and Citibank z nameščanjem »govorečih bankomatov«. Vse tri omenjene banke so začele z nameščanjem »govorečih bankomatov« po sodelovanju in strukturiranih pogajanjih s slepimi bančnimi strankami.

S pomočjo odvetnikov po državi so slepi bančni uporabniki zahtevali pravico do »govorečih bankomatov«, ki bi jim omogočali zasebno, zaupno in varno opravljanje bančnih storitev. Strukturirana pogajanja s finančnimi institucijami so se izkazala za uspešna po vsej ZDA. Nekateri odvetniki so se odločili vložiti tožbe z zahtevo po dostopnosti bankomatov, katere so bile prav tako rešene v njihovo korist.

DA. »Govoreči bankomati« obstajajo zaradi naporov odvetnikov slepih ljudi in njihovih organizacij.
__________________________________