VARNOSTNA KULTURA

23.11.2011

PRIMAT d.d. – smo edini proizvajalec varnostne opreme v Sloveniji 

in v okviru svoje družbene odgovornosti PRIMAT skrbimo tudi za dvig varnostne kulture v Sloveniji.   

Vlomilski posegi naraščajo in za vsakega posameznika je pomembno, da skrbi za svojo varnost. Svojo varnost zelo povečamo, če urejeno in varno hranimo denar, svoje dragocenosti, dokumente ipd. Urejeno in varno hrambo omogoča blagajna ali najem trezorja v banki. 

 

Zakaj se odločamo za nakup blagajne doma? 

Najbrž je glavni razlog ta, da je blagajna doma vedno na voljo. 

Iz nje lahko jemljemo in v njo lahko spravljamo stvari, kadarkoli želimo, ob vsakem dnevnem in vsakem nočnem času. Takojšnja razpoložljivost je največja prednost pri rezervnem denarju in pri nakitu. 

Naslednja prednost blagajne doma je urejena hramba dokumentov, kot so: potne listine, potrdila o državljanstvu, pogodbe o nakupu ali prodaji nepremičnin, sklepi o dedovanju, zavarovalne police itd. 

Ljudje se za blagajne doma odločamo tudi zaradi hrambe stvari, ki jih v bančnem trezorju ni mogoče hraniti - strelnega orožja, prijavljenega ali neprijavljenega, ki ga banka ne sprejema v hrambo, hrambo v domači blagajni pa tudi policija celo priporoča. 

Najbrž pa je glavni razlog, zakaj se ljudje odločamo za lastno blagajno, diskretnost. Pri jemanju stvari iz lastne blagajne se ni potrebno nikomur identificirati, prijavljati, najavljati in podobno. 

 

In kako bomo izbrali blagajno?   

V različnih trgovinah je na voljo mnogo lepo oblikovanih blagajn z različnimi privlačnimi ključavnicami. Najbrž pa je iluzorno pričakovati, da je v blagajni, kupljeni za manj kot 100 EUR, mogoče varno čuvati stvari visokih vrednosti, ali vrednosti, ki so za uporabnike neprecenljive. 

Pa poskušajmo razložiti s krompirjem… 

Nam vsem je jasno, da prevoz 50 kilogramov krompirja lahko opravimo z osebnim vozilom. Za 500 kilogramov potrebujemo dostavnik, za 5000 kilogramov tovornjak in za 25 ton vlačilec. Jasno je tudi obratno, da 25 ton ne moremo peljati z osebnim avtom. 

Podobna ureditev velja v Evropskem prostoru tudi pri blagajnah. 

Za vsako vrednost hrambe, je potrebno izbrati primerno blagajno.   

V osnovi se blagajne ločijo na tako zvano nizko varnostno in visoko varnostno področje. 

 

Blagajne z nizko varnostnega področja običajno niso izdelane po kontroliranem postopku, niso preizkušene in certificirane, so pa poceni. 

Najbrž pa je iluzorno pričakovati, da je v blagajni, kupljeni za manj kot 100 EUR, mogoče varno čuvati stvari visokih vrednosti, ali vrednosti, ki so za uporabnike neprecenljive. 

Zato je pri nakupu potrebno biti pazljiv – blagajne so mnogokrat lepe, imajo privlačne ključavnice – žal pa vse to ni merodajno. 

 

Visoko varnostno področje je razdeljeno po evropskem in slovenskem  standardu na 13 varnostnih razredov. 

Blagajne nižjih razredov, začenši z razredom I se uporabljajo v gospodinjstvih, trezorski prostori razreda XIII pa so namenjeni nacionalnim trezorjem in trezorjem velikih bank. 

Take blagajne so preizkušene, certificirane, njihova proizvodnja je nadzorovana in le-te nudijo sorazmerno dobro odpornost proti vlomu in proti požaru. 

 

V PRIMATU nudimo velik izbor blagajn v okviru visokega varnostnega področja. 

Izdelujemo blagajne od malih do velikih – primernih za vsako potrebo.   

 

V cilju, da bi ljudem olajšali izbor blagajne, smo v Primatu izdali prospektno brošuro NASVETI ZA IZBOR BLAGAJNE,  s katero koristniku podrobno svetujemo, kaj je potrebno vzeti v obzir pri nakupu blagajne. 

Brošura je na voljo tudi na internetni strani Primat - Opens external link in new windowBROŠURA

 

PRIMAT d.d.