UPORABA PIŠKOTKOV


Pravila o rabi spletnih piškotkov

Večina spletnih strani, ki jih obiskujemo dandanes, na tak ali drugačen način uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Čeprav je raba piškotkov običajno neškodljiva, jo lahko nekateri ljudje vzamejo kot vsiljivo in zato želijo blokirati nekatere ali vse piškotke ali celo izbrisati piškotke,
ki so že bili poslani.


Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.


Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša.
Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Tako se na primer piškotki uporabljajo za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (izbira jezika, število prikazanih rezultatov, velikost pisave...), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika... s pomočjo piškotkov je tako mogoče oceniti učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.


Piškotki na naši spletni strani

Želimo vam ponuditi optimirano in vam ter vašim potrebam prilagojeno spletno stran, zato spremljamo obiskanost naših spletnih strani z orodjem Google Analytics (https://www.google.com/analytics/).

Ob obisku naše spletne strani se na vaš računalnik ali mobilno napravo naložijo piškotki. Naša spletna stran v ta namen uporablja piškotke, s katerimi zbiramo statistiko ogledov strani, zato vas ob obisku spletne strani prosimo za njihovo potrditev.

Ime piškotka     Trajanje              Opis
_utma                 2 leti                    Google Analytics
_utmb                 30 minut              Google Analytics
_utmc                 do konca seje      Google Analytics
_utmt                 10 minut               Google Analytics
_utmz                 6 mesecev           Google Analytics
cc_analytics       1 leto                    Vaša izbira nastavitve za uporabo Google Analytics piškotkov

Navedeni piškotki ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona.


Priglasitev

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.


Upravljanje, brisanje in izključitev piškotkov

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Prav tako lahko večino brskalnikov nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Večina modernih spletnih brskalnikov vam nudi splošne informacije o piškotkih in vam omogoča, da si ogledate vse vaše piškotke, vam dovoli, da izbrišete vse ali posamične piškotke, ter vam omogoča, da blokirate ali dovolite piškotke za vse spletne strani ali posamično izbrane spletne strani. Prav tako lahko normalno izključite posamezne oglaševalne piškotke tretjih oseb.

Ne pozabite, da z izbrisom ali blokiranjem piškotkov vse ali nekatere spletne strani, ki jih obiskujete (ali njihove funkcije), ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito.

Če spremenite vaše nastavitve za piškotke v vašem spletnem brskalniku, bodo, razen če izbrišete ali blokirate vsak piškotek posebej, spremembe veljale za vse spletne strani, ki jih obiskujete, in ne le za naše spletne strani. Prav tako boste morali prilagoditi svoje piškotke za vsak brskalnik posebej.

Informacije o piškotkih se v spletnem brskalniku običajno nahajajo v razdelku 'Pomoč'.  V nadaljevanju so povezave do razdelka 'Pomoč' v nekaterih najpogosteje rabljenih spletnih brskalnikih:


Sledenje obiskanosti spletnih strani Google Analytics lahko onemogočite tudi na naslednji povezavi:
https://tools.google.com/dlpage/gaoptout